Het groeiend aantal vrouwen combineert werk en mantelzorg, dat maakt dat er een toenemende aandacht komt voor thema’s die spelen in deze fase van het leven van een vrouw. Toch is er nog steeds te weinig kennis en aandacht om de overgang stevig op de agenda te krijgen bij politici, beleidsmakers, werkgevers, vakbonden en ondersteuningsorganisaties.
De missie van Werk in de Overgang is het bieden van ondersteuning en doen van effectieve interventies op de werkvloer in personeels- en verzuimbeleid.
De overgang bespreekbaar maken, want het is nog (te) vaak taboe
Dr. Henk Oosterhof, gynaecoloog
Er zijn nog veel taboes en vooroordelen op de werkvloer. In veel organisaties en sectoren zijn de thema’s die rond de overgang spelen niet bespreekbaar. Werkgevers, sociale partners, gemeenten, huisartsen, arboartsen en overheid moeten met het thema “Overgang op de het werk” aan de slag. Werkgevers hebben meestal geen personeelsbeleid geformuleerd voor individuele werknemers die kampen met overgangsklachten. Ook hebben deze werkende vrouwen vaak ook te maken met mantelzorgtaken. Het zou goed zijn als werkgevers met beleid invulling geven de thema’s die spelen in het leven van werkende vrouwen. Het besef moet groeien dat er een cultuurverandering nodig is. Het thema “Overgang op de werkvloer” vraagt een cultuur waarin bespreekbaarheid en sociale steun de basis moeten vormen. Vrouwen in de overgang zijn gebaat bij flexibiliteit in maatwerkoplossingen. Dat is de belangrijkste factor om verzuim bij vrouwen in de overgang terug te dringen.
Gaat u samen met “Werk in de Overgang” de uitdaging aan? Wij willen zoveel mogelijk werkgevers meekrijgen om invulling te geven aan overgangsvriendelijk personeelsbeleid. Alleen dan ontstaat er een kritische massa die kan zorgen voor het verankeren van overgangsvriendelijk personeelsbeleid.