
Maar liefst 1:5 werknemers is mantelzorger. Bijna de helft van de mantelzorgers komt in de knel door de combinatie van werk en zorg. Mantelzorgers zijn vaker en langer ziek, blijkt uit onderzoek van het SCP.
- 36 % van de vrouwen in Nederland is mantelzorger.
- 43 % van de mantelzorgers is tussen de 45 en 65 jaar.
Steun van de werkgever aan mantelzorgende werknemers om ze duurzaam inzetbaar te houden, is een wederzijds belang. Een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid is een must om uitval, hoog ziekteverzuim en verminderde productiviteit te voorkomen.
Grijs verzuim door mantelzorg
Naast hun betaalde baan geven mantelzorgers intensieve en vaak langdurige zorg aan een partner, ouder, kind, vriend of buur. Deze extra zorgtaken vormen vaak een zware belasting. Als werkende mantelzorger heb je in feite twee banen hebben. Mantelzorgende werknemers zien hun zorgtaken echter als een privékwestie. Mantelzorg is daarom een belangrijke reden voor grijs verzuim. Een pro-actieve houding rond mantelzorg is belangrijke factor om verzuim terug te dringen en werknemers te binden. Werk in de Overgang kan werkgevers en werknemers helpen meer balans te vinden bij de combinatie Mantelzorg & Werk
Kansen bij krappe arbeidsmarkt
Werkgevers in bijvoorbeeld de zorg kampen met een krappe arbeidsmarkt. Dreigend verzuim en ongewenst verloop reduceren is een belangrijk middel om voldoende personeel te hebben. Met een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid geef je mantelzorgende medewerkers de ruimte. Door mantelzorgers te ruimte te geven voor hun zorgtaken ervaren zij minder stress. Dit heeft een gunstig effect op lichamelijke, psychische en overgangsklachten. Zo houdt een werknemer meer energie over om te werken. Dat leidt tot minder verzuim, gemotiveerde werknemers en hogere productiviteit.

Maak mantelzorg bespreekbaar
Belangrijk is om te weten welke werknemers mantelzorg verlenen. Creëer daarom een sfeer waarin mantelzorg bespreekbaar is. Het neemt veel spanning weg en opent de weg naar het vinden van passende oplossingen.
Mantelzorgmakelaars van Werk in de Overgang
Mantelzorgmakelaars van Werk in de Overgang kunnen werkgevers helpen om uitval door mantelzorg te reduceren. Uit onderzoek blijkt dat het loont om op de werkvloer actief aandacht besteden aan het thema mantelzorg. De ervaring leert dat ruimte bieden aan mantelzorgtaken meestal om maatwerk vraagt. Mantelzorgmakelaars van Werk in de Overgang kunnen werknemers helpen bij de regeltaken en het zoeken van diensten en oplossingen om de mantelzorgtaken te verlichten.
Samen zoeken naar mogelijkheden en oplossingen
Focus niet op de beperkingen van mantelzorg. Zoek samen met de mantelzorger naar de mogelijkheden waardoor de werknemer werk en mantelzorg beter kan combineren. Flexibele werktijden of de mogelijkheid om (deels) thuis te werken kunnen een goede oplossing zijn. Iets waar veel vrouwen zonder mantelzorgtaken ook baat bij hebben. Een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid is meer dan het bieden van zorgverlofregelingen. H
Kleine aanpassingen
Om een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid te creëren zijn geen ingrijpende aanpassingen in huidige personeelsbeleid nodig. Vaak zijn een aantal kleine aanpassingen aan het huidige beleid voldoende. Een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid is aantrekkelijk voor je huidige en toekomstige werknemers en goed voor het imago van je bedrijf. In een tijd van krapte op de arbeidsmarkt kan dit het verschil maken.
Professionele ondersteuning van Werk in de Overgang voor mantelzorgende werknemers bestaat uit het gezamenlijk met werkgever en werknemer zoeken naar praktische oplossingen om verzuim door mantelzorg te beperken en de werknemer te ondersteunen in contacten met betrokken instanties en organisaties, en regeltaken van de mantelzorgende werknemer over te nemen.
Onze mantelzorgmakelaars gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden!